diumenge, 28 de desembre del 2008

El futur als IES serà sense llibres?

Les TIC avancen molt ràpidament, d'això ja en som molt conscients, però potser no som tant conscients del seu impacte actual i, sobre tot, futur. Actualment ja podem adquirir els lectors de llibres electrònics, us imagineu disposar de tots els llibres de text en un sol dispositiu?, potser veure als alumnes amb les motxilles plenes de llibres al llom pels passadissos dels IES ja esta arribant a la seua fi. Bé, també cal dir que als lectors de llibre electrònics encara els cal algunes "millores", per exemple, caldria que disposaren de pantalla a color, (encar que Fujitsu ja disposa d'un lector amb pantalla a color, mireu-lo ací) major capacitat multimèdia (text, imatges, àudio, vídeo, ...) major capacitat d'emmagatzematge, major capacitat d'interconnexió, preus més assequibles i alguna coseta més. Els models actuals ja són totalment efectius i útils, amb grandàries adequades, pantalles amb tinta electrònica (encara que sense color) però amb les mancances abans esmentades. Però aquestes mancances només suposen fer una tasca de "refinament", doncs el producte ja és al mercat.
A poc que pensem els avantatges són molts:
  • Reducció dràstica del pes de les motxilles!.
  • Difícil dir al professor, he oblidat portar al llibre! (el professor sempre podrà facilitar una còpia ràpidament)
  • Reducció dràstica de la despesa familiar en llibres de text, doncs el dispositiu pot durar diversos anys (tenint cura!) i alguns professors ja tenim editat de forma lliure i gratuïta tot el material necessari per impartir les classes amb normalitat (els meus els teniu ací).
  • Possibilitat d'incloure material didàctic multimèdia!!
  • Disponibilitat immediata del material didàctic, no cal fer comandes ni esperar a que porten els llibres. També s'eviten en gran mesura les equivocacions que comporten el retorn dels llibres, ...
  • Possibilitat de portar sempre damunt altres textos bàsics també en format electrònic com diccionaris, enciclopèdies, atles, ...
  • Una aposta clara per l'ecologia, doncs redueix dràsticament el consum global de paper!!
  • ...
Ací teniu una adreça on es descriu què és un lector de llibres electrònics.

Seguidament teniu algunes adreces cap a vídeos on es mostren alguns d'aquestos dispositius.

divendres, 12 de desembre del 2008

Una llar sense cables ja és possible!

És molt habitual tindre a la nostra llar un munt de cables que ens permeten fer anar la gran varietat d'aparells elèctrics i electrònics de que disposem avui dia, fins i tot devegades ens falten endolls per poder connectar-ho tot, des del televisor al carregador dels mòbils passant per l'ordinador, l'equip de música o l'MP4. Potser els cables elèctrics tenen ja els dies comptats, perquè?, doncs perquè ja es pot transmetre l'energia elèctrica mitjançant ones a través de l'aire, sense cables, igual com els sistemes wifi que ens permeten connectar-nos a Internet sense cables i des de qualsevol lloc que es trobe dins de l'abast del sistema emissor (el router en aquest cas). Això és el que intenten explicar-nos en aquest vídeo, pareu atenció i veureu com ja es fàcil imaginar una llar sense cables. Aquesta tecnologia s'anomena "witricitat"






El Departament de Tecnologia