diumenge, 22 de febrer del 2009

La barrera del so!

El so, com molts altres fenòmens físics, es transmet en forma d'ones. Les ones de so viatgen a una velocitat de 340 m/s (1.224 km/h) per l'aire. Aquesta és una velocitat molt elevada que durant mols anys es va pensar que era insuperable, però el 14 d'octubre del 1947 Charles Elwood Yeager va ser la primera persona en superar oficialment la barrera del so, cosa que suposa viatjar a una velocitat superior a la velocitat del so (Mach 1) o, el que és el mateix, anar a una velocitat major de 1.224 km/h.

Quan un avió supera la barrera del so, provoca una explosió anomenada explosió sònica. Els avions supersònics són capaços de trencar la barrera del so, provocant un fenomen molt espectacular. Ací us deixe un vídeo on es pot observar com un F14 trenca diverses vegades la barrera del so.


F14 trencant la barrera el so

dilluns, 16 de febrer del 2009

Transbordadors espacials, ciència i tecnologia en estat pur!

En fascina tot allò que vola en general i el món de les aeronaus en particular, com per exemple els transbordadors espacials. La NASA en té 3, el Discovery, l'Endeavour i l'Atlantis. És molt espectacular veure'ls acoblats als coets de combustible, apunt per fer el compte enrere com en aquesta imatge. Més espectacular encara és quan arranquen els motors i comencen a enlairar-se i, sobre tot, quan ja es troben el ple vol. No menys espectacular és la cabina de comandament i control dels transbordadors, mireu-ho vosaltres mateix en aquesta imatge.

També és molt espectacular veure'ls damunt d'un Boeing 747 per ficar-los en òrbita o aterrar com podeu veure en aquestos vídeos:

Test de separació d'un transbordador espacial realitzat per la NASA el 1977



Espectacular aterratge d'un transbordador
espacial damunt d'un 747


Espectacular enlairament d'un transbordador



Per a més informació accediu a la Wikipedia.

divendres, 13 de febrer del 2009

Volar, una passió plena d'espectacularitat!

Una forma de gaudir de la meua passió, els avions, és el RC (radiocontrol), doncs en permet pilotar la meua pròpia aeronau i, encara que les seues dimensions no són les de les aeronaus reals, la seua espectacularitat no deixa indiferent ningú.

Pirules espectaculars




Avions RC de grans dimensions




Turbines (avions a reacció) RC



Vol d'un mini Concorde



Amb una càmera muntada a l'avió "espectacular!!"




També hi han helicopters espectaculars



i molt més ...

diumenge, 8 de febrer del 2009

Sobre la utilitat de la tecnologia

Vivim en una societat mercantilista on predomina un model econòmic marcadament consumista, aixó fa que moltes coses es fabriquen i "es venen" no perquè són útils sino perquè atrauen l'atenció. A més a més, les persones som molt capritxoses i els experts en màrketing i publicitat ho saben molt bé.
Ara la part científico - tecnològica de l'article. Sony ha tret un reproductor d'mp3 que a més de les funcions típiques d'aquest tipus d'aparells balla mentre reprodueix la música, la criatura s'anomena Sony Rolly. Utilitat?, no cap ni una, això si el catxarret val uns 400 dolars.
Ací us deixe un video de la "criatura"

dissabte, 7 de febrer del 2009

Tercer "videotutorial" del tema de mecanismes

Ja teniu penjat al "box" (part esquerra d'aquest bloc) el tercer i últim videotutorial sobre el tema de mecanismes. En aquest videotutorial s'expliquen els mecanismes de transformació del moviment.

L'arxiu és: 3_Mecanismes_Transformació3.swf. Com als anteriors videotutorials, necessiteu un reproductor de fitxers flash. En cas de no poder obrir el videotutorial intenteu fer alguna de les tres coses que us recomane en l'article d'abans.

En aquest enllaç disposeu del mapa conceptual amb que estan basats els tres videotutorials.

dilluns, 2 de febrer del 2009

Videotutorials de "Mecanismes"


Al calaix "box" que teniu al marge esquerre del bloc, teniu penjats dos videotutorials del tema de mecanismes que estem donant aquesta setmana a classe. Aquestos videotutorials són;

"1_Mecanismes_MaquinesSimples2.swf": explica l'apartat de les màquines simples del tema de mecanismes.

"2_Mecanismes_Transmissió.swf": explica l'apartat de Mecanismes de transmissió del tema de mecanismes.

Aquestos videotutorials estan en format (codec) Flash (swf) aleshores necessiteu un reproductor amb aquest codec. Una vegada descarregats els videotutorials si no els podeu veure, podeu provar alguna d'aquestes tres opcions que us indique:

1 - Descarregueu i instal·leu el reproductor de Flash (llicència privada però gratuït) des de la web oficial de Macromedia Flash.

2 - Descarregueu i instal·leu el reproductor VLC des de la seva web oficial (és gratuit i amb llicència lliure GPL).

3 - Descarregueu i instal·leu el reproductor GOM des de la seva web oficial (llicència privada però gratuït)