dimecres, 13 de maig del 2009

La política i la realitat!







Mentres ZP proclama el seu "Plan para digitalizar el sistema educativo", altres com l'IES Pere d'Esplugues, ja li portem uns quants anys d'avantatge. Al nostre institut disposem d'un ordinador connectat a un canó de projecció "a cadascuna de les aules" de teoria, també disposem de dues pissarres digitals (una d'elles a la segona aula d'informàtica i l'altra a una de les aules d'idiomes) dues aules d'informàtica (una d'elles la que disposa de pissarra digital amb equip de so per funcionar com a laboratori d'idiomes) i un aula multimèdia (PC + canó de projecció + equip de so + connexió a Internet). Disposem d'un equip mòbil amb PC portàtil, canó de projecció i pantalla a cada planta. Tots els departaments didàctics disposen d'ordinador, impressora i connexió a Internet, a més a més, de tres ordinadors a la sala de professors i 6 a la biblioteca.

Tots els ordinadors del nostre centre disposen de connexió a Internet amb tres línies ADSL, un línia exclusiva per a Direcció i Secretaria, una altra per a les dues aules d'informàtica i la tercera per als departaments i la resta de les aules. Una de les línies ADSL disposa d'un router wifi per connexió sense cables des de les aules d'informàtica i el bar-cafeteria del centre , on es disposa d'un punt wifi per la connexió lliure a Internet des d'on els nostres alumnes poden connectar-se amb els seus propis portàtils. Però ahi no s'acaba la cosa, tot ho tenim connectat amb xarxa interna gestionada per dos servidors, un d'ells gestiona un servidor de dominis de forma que tots (professors i alumnes) disposem del nostre escriptori particular accessible des de qualsevol equip del centre, així tenim accés a tots els nostres arxius des de qualsevol equip del centre.

Faig un altre punt i a banda doncs encara queda, també disposem del programa Mentorvox per gestionar faltes, retards, parts, notes i altres incidències amb una clau d'accés per cada família amb la que poden fer un seguiment "diari" del procés d'ensenyament i aprenentatge dels seus fills des de casa. Però encara hi ha més, disposem d'una plataforma virtual d'ensenyament i aprenentatge (Moodle) interna (d'accés més ràpid) i externa accessible des d'Internet, on alguns professors ja hem ficat tot el nostre material didàctic a lliure disposició dels nostres alumnes evitant la despesa dels llibres de l'assignatura. Molts departaments disposen dels seus propis blocs (Direcció, Filosofia, Biologia, Anglès, Valencià, Cultura Clàssica, Francès i Matemàtiques) com a eina telemàtica de suport i complement al procés d'ensenyament i aprenentatge presencial. Disposem de connexió a Canal Satélite amb disc durs de gran capacitat per gravar programes que després aprofitem didàcticament com a complement a les nostres classes.

I per acabar, degut a la manca d'una oferta educativa coherent que s'adapte a les necessitats formatives dels professors del nostre centre en TICs, mediació i qualitat educativa, nosaltres mateixos ens formem en aquestes competències amb Plans de Formació en Centres on aprofitem el bagatge, coneixements i experiència dels nostres propis companys (o la de formadors externs) per formar a la resta dels professors amb sessions i seminaris els dijous a la vesprada i fer coses com els blocs esmentats, o com aquesta, o com aquesta, o com aquesta, o com aquesta, o com ...

Com heu llegit, a l'IES pere d'Esplugues no ens hem esperat a Plans Zapatero, ni de la Conselleria del ram, doncs solen ser només façana. Façana que els permeten titulars als mitjans de comunicació, desviar l'atenció o simplement manipular la realitat. I si no us ho cregueu, esteu convidats a passar per l'IES Pere d'Esplugues i veureu-ho amb els vostres propis ulls, o pregunteu-ho a algun dels nostres 600 alumnes. A l'IES Pere d'Esplugues estem convençuts que som els treballadors de l'ensenyament, els alumnes i les seues famílies els que hem de traure l'ensenyament públic del forat on es troba sense esperar les promeses fofes dels polítics, ells juguen a un altre joc i amb cartes marcades.